We maken veel gebruik van het door Bert van Wingerden en Toine van de Goolberg ontwikkelde PRT (Physical Rehabilitation Training) systeem, ook bekend als het KRS (Kracht Revalidatie Systeem), onderdeel van het inmiddels beter bekende REHA-boom revalidatiesysteem. Omdat we hebben gemerkt dat er bij patiënten soms misverstanden heersen over dit oefensysteem, willen we hierbij een aantal zaken verduidelijken. Het PRT systeem is de kracht-tak van de REHA-boom. Het is een op wetenschappelijke inzichten en jarenlange praktijkervaring van fysiotherapeuten, bewegingswetenschappers, topsporters en -trainers gebaseerd oefen- en trainingssysteem waarbij op een verantwoorde manier zwakkere plekken van het lichaam (waardoor een pijnklacht is veroorzaakt, in stand wordt gehouden of steeds terug komt) worden versterkt.
Hoewel er gebruik wordt gemaakt van gewichthalters en een oefensessie best vermoeiend kan zijn, is er in principe geen sprake van krachttraining of zelfs body-building. De coördinatie van het lichaam tijdens de functionele (dat wil zeggen direct in het dagelijks leven toepasbare) oefeningen staat centraal. Trainen volgens het PRT/KRS systeem is juist ook erg geschikt voor niet-sporters en in het bijzonder oudere mensen en sterk aan te bevelen boven oefeningen zoals ze in de sportschool meestal worden uitgevoerd, met indrukwekkend uitziende maar a-functionele krachtmachines.
We stellen na een test een individueel revalidatie-schema op, waarbij de persoon zelf uiteindelijk de intensiteit van de oefeningen bepaalt. Desondanks is het niet ongewoon dat in het begin spierpijn of zelfs een toename van de klacht kan optreden. Dit is niet verontrustend. Vooral bij chronische klachten (van bijvoorbeeld rug, knie of schouder) en bij de revalidatie na een (sport-)blessure of een operatie geeft oefenen volgens het PRT/KRS systeem optimaal herstel met spoedige terugkeer in werk en/of sport.